Sidebar Ads

A scos la vanzare pe internet un telefon de peste 2000 de lei. Greseala comisa de o femeie cand a fost sunata de cumparator

Un nou tip de inselatorie din ziua de azi, face victime in Romania. Este vorba despre schema curierului fals. Pana acum cel putin 5 Bucuresteni au cazut in plasa lor.

Diferite persoane au pus la vanzare pe internet, laptopuri sau telefoane scumpe. Problema este ca in loc sa le inmaneze unui curier adevarat pe care sa le livreze unui client real, le-au dat unor hoti. 

Cum functioneaza schema
Hotii cauta anunturile cu mari bunuri de valoare. Unul dintre infractori joaca rolul cumparatorului si se ofera sa faca el comanda pentru curier. Bucuros ca nu mai trebuie sa faca el acest demers, vanzatorul accepta aceasta oferta. In scurt timp, falsul curier se prezinta la usa vanzatorului si, sigur pe el, cere coletul.
Victima"Imbracat in blugi negri si inscriptionat cu numele firmei de curierat, avea si legitimatie. S-a comportat perfect normal, stia toate procedurile nu a dat nicio secunda de banuit ceva. Am ajuns in 2016 sa vina cineva sa te fure de la tine din casa cu zambetul pe buze si pe nimeni sa nu intereseze, este depusa o plangere la politie de aproape o luna."
Aceasta femeie i-a dat unui curier fals un telefon de peste 2000 de lei. A intrat la banuieli abia dupa 3 zile, cand nu si-a primit banii in cont, iar cumparatorul si curierul aveau telefoanele inchise. Pe facebook a gasit alte 4 persoane in aceeasi situatie.
Pagubitii au facut propria lor mini investigatie, au cercetat imaginile de pe camere de supraveghere. Asa au depistat anumite persoane suspecte care este posibil sa fi facut parte din reteaua de escrocherie. Acum pozele cu acesti indivizi au fost depuse la politie, care urmeaza sa ii identifice.
Iata pozele unui presupus curier fals filmat in lift. Iar aici un barbat suspect a fost surprinsa de o camera din fata blocului.
Victima: "Este suspect pentru ca apare in momentul in care curierul a ajuns la mine la usa, sta dupa colt si se gandeste, asteapta ceva. Dispare de pe filmare exact in momentul in care curierul a parasit apartamentul."
Firmele de curierat ne recomanda sa nu acceptam ca altcineva sa faca in locul nostru comanda pentru transport.
Ronen Herbst, seful departamentului de securitate a unei firme de curierat: "Este un nou fenomen in piata. Oricine care are dubiu poate sa sune in call centerul nostru daca comanda este lansata si inregistrata, daca curierul lucreaza la noi si sa fie foarte sigur inainte de a preda coletul."
Un curier real are obligatoriu un scanner in mana. Este imbracat in uniforma cu sigla companiei. Legitimatia sa are sigla si poza. Accepta sa-si arate buletinul pentru a demonstra ca numele de pe legitimatie este real.
Articolul 244 din Codul penal prevede ca o inselaciune savarsita prin folosirea de nume sau calitati mincinoase se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

Distribuie pe Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu