Sidebar Ads

Romanii nu mai au deloc incredere in spitalele de stat: Sunt macinate de coruptie si mita - Sondaj IMAS


Romanii au incredere in medici si in spitalele private, in schimb spitalele de stat se afla pe ultimul loc in clasament, conform unui sondaj realizat de IMAS impreuna cu Centrul pentru inovatie in medicina.

Studiul arata ca 66% din repondenti au destul de multa si foarte multa incredere in medicii din Romania, iar in cazul spitalelor private procentul este de 65%.

Spitalele de stat sunt ultimele in topul increderii, cu doar 35%, situandu-se dupa Colegiul Medicilor, CNSAS si Ministerul Sanatatii.

Conform studiului, romanii cred ca principala problema cu care se confrunta sistemul sanitar este coruptia si mita (20,7%), urmata de lipsa echipamentelor (19%) si salariile mici (12,8%).

Citeste si despre problemele majore din sanatate, care erau cunoscute din 2008. De ce nu s-a facut nimic timp de 8 ani?

Un capitol aparte a fost dedicat intrebarilor despre cancer. 74% dintre subiecti au spus ca este o boala vindecabila si 84% ca exista cancere care se pot preveni.

Pentru 26,6% dintre repondenti principala teama legata de cancer este ca nu exista tratament pentru aceasta boala si nu poate fi vindecata.

75% dintre cei care au raspuns intrebarilor sondajului cred ca dureaza prea mult ca un medicament nou descoperit sa ajunga in Romania.

Citeste povestea celor 77 de medici oncologi urmariti penal de DNA: Au prescris bolnavilor de cancer anumite medicamente de dragul unei excursii in India.

Presedintele Centrului de Inovatie in Medicina, Marius Geanta, a afirmat, in conferinta de prezentare a studiului, ca cercetarea sociologica releva, in premiera, relatia dintre romani si cancer.

"Pacientii cu cancer din Romania nu sunt parte dintr-un registru, nu avem un registru pentru a identifica fiecare pacient cu diagnosticul lui, cu istoricul lui, dar putem sa ne dam seama care este magnitudinea problemei si, dupa cum am vazut, in cifre absolute avem aproximativ 840.000 de oameni din Romania care la un moment dat au primit diagnosticul de cancer si aproximativ 3,4 milioane care au o experienta indirecta cu cancerul avand un membru din familia apropiata care a primit acest diagnostic", a afirmat Geanta.

El a explicat ca exista noi tratamente pentru cancer care prelungesc viata bolnavului sau duc chiar la vindecare, dand ca exemplu imunoterapia sau tratamentele personalizate.

"Pentru 45% dintre romani, diagnosticul de cancer presupune, in opinia lor, iminenta decesului in cateva luni", a adaugat Marius Geanta.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.010 persoane, in perioada 1 - 20 aprilie si are o marja de eroare de aproximativ 3%.
Distribuie pe Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu